Kuchnia Babci Jadzi
Młoda kapusta Babci Wiesi
Babcia Jadzia24 kwietnia 2015
Dziś w Kuchni Babci Jadzi propozycja obiadu na chłodny wiosenny dzień. Na młodą kapustę moja sąsiadka (też babcia) Wiesia czeka cała zimę....
W siną dahl
Babcia Jadzia20 grudnia 2014
Oj, ludzie, co to się w listopadzie Kozłówce wyrabiało! Hindusi film przyjechali kręcić i na cztery spusty pałac zamknęli. Chciałam...
Syrop z cebuli i inne sposoby
Babcia Jadzia20 listopada 2014
Miał być kolejny przepis od czytelniczki, jednak pewien Pan zwrócił mi uwagę, że jesienią bardziej od przepisu na ciasto ze śliwkami...
Ciasto poduszkowe
Babcia Jadzia20 lipca 2014
W ostatnim numerze nie było przepisu. Co ja się od ludzi nasłuchałam! W ramach przeprosin i na osłodę – tym razem ciasto, które...
Chłodnik Litewski z Botwinki
Babcia Jadzia20 maja 2014
Chociaż majowa pogoda nas nie rozpieszczała, to już wkrótce nastaną upalne dni. A w wiosennym upale na obiad najlepiej smakuje chłodnik....
Pascha wielkanocna
Babcia Jadzia20 kwietnia 2014
Pascha to tradycyjny kresowy deser wielkanocny. Przyrządzany i podawany tylko jeden raz w roku. Użycie dużej ilości bakalii niegdyś...