Kulinarne „Perły” i „Klucze do Spiżarni” u Zamoyskich

Muzeum Zamoyskich w Kozłówce

Najlepsze regionalne smaki i lokalne produkty w Muzeum Zamoyskich.

19 lipca w Kozłówce odbędzie się lubelski finał XV Ogólnopolskiego Konkursu „Nasz Kulinarne Dziedzictwo–smaki regionów” o „Perły” i „Klucze do Polskiej Spiżarni”. Od godziny 12:00 będzie można obejrzeć pokazy gotowania, wytwarzania napoju orzeźwiającego, spróbować zupy z menu weselnego Michała i Marii z Brzozowskich Zamoyskich z 1926 roku przygotowanej według tradycyjnego przepisu. Na dzieci czekają konkursy i zabawy.

Inicjatorką konkursu była Izabella Byszewska, ówczesna redaktor naczelna tygodnika „Gospodyni”. Jego celem było poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tej samej receptury. Chodziło o zachowanie narodowych smaków, zanim zostaną wyparte przez „przemysłową” żywność. W ciągu piętnastu lat konkurs przeszedł prawdziwą transformację, stając się ważnym wydarzeniem o skali ogólnopolskiej. Wspierają go m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałkowie Województw, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Województwo Lubelskie uczestniczy w nim od roku 2003.

plakat_druk


https://auth.bitbay.net/ref/mapupl


Comments are closed.