Chłodnik Litewski z Botwinki

Chłodnik litewski (fot. Babcia Jadzia)

Chociaż majowa pogoda nas nie rozpieszczała, to już wkrótce nastaną upalne dni. A w wiosennym upale na obiad najlepiej smakuje chłodnik. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, to najwyższa pora.

Składniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami (nie większymi niż limonka)
  • sok z połowy cytryny
  • 300 ml kefiru
  • 150 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 200ml wody lub bulionu warzywnego
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 średnie zielone ogórki
  • pęczek cebuli ze szczypiorkiem
  • pół pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jaka ugotowane na twardo

Sposób przyrządzenia:

Botwinkę i buraczki umyć i osuszyć. Łodygi pokroić w niewielkie słupki – do granicy liści. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać 200ml wody lub bulionu warzywnego i sokiem z cytryny. Gotować na średnim ogniu około 10 minut.Wystudzić.
Rzodkiewki i ogórki pokroić w kosteczkę. Cebulkę, szczypiorek i koperek posiekać. Czosnek rozdrobnić.

Kefir i jogurt wlać do chłodnej botwinki. Dodać pokrojone i posiekane nowalijki.
Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i ciemnym chlebem.




Comments are closed.