Ciasto poduszkowe

Poduszkowiec (fot. Babcia Jadzia)

W ostatnim numerze nie było przepisu. Co ja się od ludzi nasłuchałam! W ramach przeprosin i na osłodę – tym razem ciasto, które nie wymaga dużo pracy i zawsze się udaje.

Nie zawsze wygląda idealnie, bo wszystko zależy od konsystencji masy serowej. Jedno jest pewne jest wilgotne i smakuje wyśmienicie. Moje wnuczęta zajadają się nim, aż im się uszy trzęsą!

Ciasto czekoladowe:

  • 5 jajek
  • 220 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 125 ml wody

Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Dolać olej i wodę. Dokładnie wymieszać. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać. Następnie do masy z białek i żółtek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Następnie przelać na wysmarowaną lub wyłożoną pergaminem blachę (28 x 40 cm). Wyrównać powierzchnię.

Masa serowa:

  • 500 g serka homegizowanego naturalnego lub trzykrotnie mielonego z wiaderka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (w proszku)
  • 100 g cukru

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Przełożyć do rękawa cukierniczego, a jeżeli nie macie rękawa, wystarczy zwykły woreczek foliowy, od którego odcinamy róg.

Wycisnąć masę na kakaowe ciasto tworząc kwadraty (albo kratkę). Odstępy między paskami masy serowej nie mogą być większe niż 1,5-2 cm.

Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut (do suchego patyczka).


https://www.facebook.com/nzozanamed/


Comments are closed.